<%@LANGUAGE="JAVASCRIPT" CODEPAGE="65001"%> Εισαγωγή
English
FlexAndPoint

 

Περίληψη Κεφαλαίων

Μέρος Α’ – Χατζηαθανάσης και Μαριού

Οι Προσκυνητές
Στη Μια Μηλιά γύρω στα 1800 ζούσε ο Χατζηγιωρκαλλής με τη γυναίκα του Ελεγκού και τα παιδιά τους, τον Αργυρό και τον Αθανάση. Τα παιδιά πήγαν στους Αγίους Τόπους. Στην Κυθρέα, ο Χατζηγιωρκαλλής και ο Χατζηαργυρός γνωρίστηκαν και φίλεψαν με το Χατζημιχαήλη Μαλλουρή.

Το Άρμασμα
Ο Χατζηαθανάσης με τον αδελφό του επισκέπτονται την Κυθρέα και γνωρίζουν την κόρη του Χατζημιχάλη τη Μαριού, την οποία ερωτεύεται. Στέλνουν προξενιό και σε μερικούς μήνες, ο Χατζηαθανάσης και η Μαριού παντρεύονται.

Τα Γιωρκήματα
Ο Χατζηαθανάσης εργάζεται με ζήλο κοντά στον πεθερό του. Το νεαρό ζευγάρι δημιουργεί δική του οικογένεια. Τα παιδιά με τη σειρά τους μεγαλώνουν και δημιουργούν δικές τους οικογένειες.

Η Απογοήτευση
Το στερνοπαίδι του Χατζηαθανάση η Καλλιόπη παντρεύεται τον Κωστή Χατζηκωνσταντή. Στην τέταρτή της γέννα πεθαίνει. Την ακολουθούν ο Κωστής και η μάνα της Μαριού. Ο εφτάχρονος Χρυσόστομος, μαζί με την αδελφή του Μαριτσού ρίχνονται στη βιοπάλη. Ο Χρυσόστομος φεύγει για τη Λευκωσία όμως σε λίγο καιρό αναγκάζεται να ξαναεπιστρέψει στην Κυθρέα.

Η Ανταμοιβή
Πίσω στην Κυθρέα συνεχίζονται τα βάσανα για τον επιούσιο. Ο Χρυσόστομος μαθαίνει για τη Σκάλα, τα κονσουλάτα το λιμάνι και την ακμή της. Αποφασίζει να πάει. Γνωρίζεται με τον κύριο Χρίστο που του προσφέρει δουλειά στο μπακάλικό του.

Η Αφοσίωση
Τα χρόνια περνούν και ο Χρυσόστομος αποκτά το σεβασμό όλων. Βοηθά τα αδέλφια του και δημιουργούν τις δικές τους οικογένειες.

Μέρος Β’ – Οικογένεια Χατζηφάνη, Λάρνακα

Ο Κουτσόφανος
Στα χρόνια απελευθέρωσης της Αθήνας από τους Τούρκους, ο Γεώργιος Χατζηφάνης ζει με τη Δέσποινα στη Λάρνακα. Αποκτούν το Χριστόφορο και το Θεοφάνη. Σε μια αναταραχή με τους Τούρκους σκοτώνεται ο Χριστόφορος και πληγώνεται στο πόδι ο Θεοφάνης, ο οποίος βλέπει την οικογένειά του να ξεκληρίζεται. Νυμφεύεται τη Θέκλα, και αποκτούν το Χριστόφορο. Το 1888 ο Χριστόφορος ντύνεται τσολιάς και πάει εθελοντής στην Ελλάδα.

Μέρος Γ’ – Σκουλαρικίδης και Παπαγιώργης, Ακανθού

Η Συμφωνία
Ο Σκουλαρικίδης και ο Παπαγιώργης συμφωνούν πριν ακόμα δημιουργήσουν οικογένεια, να συμπεθερέψουν. Τα παιδιά τους μεγαλώνουν μαζί και η συμφωνία τους γίνεται πραγματικότητα με το γάμο της Αθηνάς Σκουλαρικίδου με τον Παπαπαύλο Παπαγιώργη. Το 1871 γεννιέται η μοναχοκόρη τους Σταυρούλα.

Ο Εύζωνας
Με την επιστροφή του στην Κύπρο ο Χριστόφορος Χατζηφάνης συνεχίζει τη δουλειά του ως αρχιτέκτονας. Νυμφεύεται τη Σταυρούλα Παπαπαύλου και αποκτούν τα πρώτα τους παιδιά, Θέκλα και Γιώργο.

Η Εκτίμηση
Ο Χρυσόστομος Χατζηκωνσταντής από την Κυθρέα με τον αδελφό του Αθανάση εργάζονται στη Λάρνακα, όπυ βλέπει για πρώτη φορά τη Θέκλα Χατζηφάνη. Σύντομα παντρεύονται.

Μέρος Δ’ – Οικογένεια Γεωργιάδη, Χλώρακα

Η Χλώρακα
Στο παραθαλάσσιο χωριό της Πάφου ζει ο Γιώρκος με τη γυναίκα του Ελεγκού και τα παιδιά τους. Εργάζεται στα χωράφια του.

Τα Γεννητούρια
Η γέννηση του Δημοσθένη Γεωργιάδη στις δέκα του Φεβράρη 1879.

Το Προικοσύμφωνο
Ο Δημοσθένης γράφεται αστυνομικός. Στα δεκαπέντε του αρχίζουν τα προξένια. Παντρεύεται την Όλγα, αδελφή του φίλου του Χριστόδουλου Αζίνα. Ο γάμος τους όμως δεν άντεξε πολύ.

Οδύνη
Η Όλγα εγκατέλειψε την οικογένεια της και βρήκε δουλειά στη Λεμεσό. Σύντομα μετάνιωσε για την πράξη της αλλά δεν τολμούσε να γυρίσει.

Η Εγκατάλειψη
Η φυγή της Όλγας δημιουργεί προβλήματα στην οικογένεια. Η Ελένη στέλνεται σε οικογένεια στη Λεμεσό ενώ το Γιώργο αναλαμβάνει η στετέ Ελεγκού. Η Ελένη αλληλογραφεί με τη μάνα της. Η Όλγα ξαναπαντρεύεται.

Οι Άγνωστοι ήρωες
Τα παιδιά του Αντώνη Γεωργιάδη γίνονται ψαράδες. Αναμειγνύονται στα εθνικά δρώμενα. Στα Οκτωβριανά τα τρία αδέλφια χάθηκαν. Η μάνα δεν αντέχει τον πόνο και πεθαίνει. Ο Αντώνης είναι απαρηγόρητος...

Μέρος Ε’ – Αδδίς Αμπέπα, Αβησσυνία

Η Ξενιτιά
Ο Γεώργιος Δ. Γεωργιάδης τελειώνει το Ιεροδιδασκαλείο και φεύγει για την Αβησσυνία. Ταξιδεύει με πλοίο μέχρι το Τζιμπουτί και μετά με κάρο και σιδηρόδρομο στην Αδδίς Αμπέπα.

Η Προξενήτρα
Η Ελένη γνωρίζει το Χαράλαμπο Πετρίδη και παντρεύονται. Γεννιούνται τα παιδιά τους που σκορπούν το χαμόγελο στην οικογένεια.

Η φωτογραφία
Η πρώτη ‘φωτογραφική’ γνωριμία της Καλλισθένης Χρυσοστόμου και του Γιώργου Γεωργιάδη μέσω της Μαρίας.

Μέρος Στ’ - Το σόι

Ο Χρυσόστομος Χατζηκωνσταντής και οι απόγονοί του
Γενεαλογική αναφορά στην οικογένεια με γαμήλιες φωτογραφίες.

Ο Χριστόφορος Χατζηφάνης και οι απόγονοί του
Γενεαλογική αναφορά στην οικογένεια με γαμήλιες φωτογραφίες.

Μέρος Ζ' - Η οικογένεια του Γιώργου και της Καλλίστας Γεωργιάδη

Ο Παράδεισος
Το περιστατικό με τον επιτάφιο και ο άνεμος που θέρισε τα λουλούδια του Γιώργου Γεωργιάδη.

Μέρος Η’ - Οι νιόφερτοι...

Ο Παλλήκαρος
Ο Κουταλιανός και ο αδερφός του Κώστας Παλλήκαρος ζούσαν στο Ριζοκάρπασο. Ο Κώστας νυμφεύτηκε την Ανδριανή Πέτσα και απόκτησαν τον Γιώργο Παλλήκαρο. Ο Γιώργος σπούδασε ιατρική και νυμφεύτηκε τη Μηλίτσα Βασιλειάδου. Έκαμαν δυο κόρες, τη Θέλμα και την Αυγή.

Ο Αθηαινίτης
Ο Δημήτρης Αθηαινίτης και η Θεοδώρα Λύτρα και οι δυο από την Αθηαίνου, παντρεύονται και μετακομίζουν στο Βαρώσι. Ο Δημήτρης εργάζεται στην Δημοτική Αγορά. Κάνουν τρία παιδιά, τη Νίτσα, την Αικατερίνη και το Φειδία.

Ο Δεκατρής
Ο αστυνόμος Χριστάκης Δεκατρής και η Φανιώ Γεωργιάδου ζουν στη Λευκωσία. Αποκτούν τρία παιδιά, το Ντίνο τη Λήδα, και τον Πανίκο. Η Λήδα παντρεύεται το Γλαύκο Γεωργιάδη και αποκτούν το Γιώργο και το Χρίστο.


Μέρος Θ’ - Επιστροφή στην Κύπρο

Η Επιστροφή
Το 1960 η Καλλισθένη συνοδευόμενη από το Φοίβο και το Γλαύκο μετοίκησε στην Αγγλία, όπου βρισκόταν (τρία χρόνια πριν) ο μεγάλος αδελφός Μάριος.

Στην Κύπρο το 1972
Επιστροφή στην Κύπρο το 1972.

Η Αραβία του 1398h (1978)
Η ζωή μου στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας, όπου εργάστηκα για δυο χρόνια.

Μέρος Ι’ – Οι ρίζες της Άλκηστης

Η Κοκκινοτριμιθιά
Ο Νικόλας Μαυρονύχης από την Κοκκινοτριμιθιά με τους έντεκα γιους. Στην τελευταία γέννα της κορούλας του Χρυσταλλούς, η γυναίκα του πέθανε. Αυτός τη βάζει σε ένα καλάθι και την αφήνει έξω από την Αρχιεπισκοπή. Η Χρυσταλλού στη συνέχεια προσπαθεί να δει τον πατέρα και τα αδέλφια της, αλλά μάταια.

Το Δίκωμο
Ο Χριστόδουλος και η Χρυσταλλού από το Δίκωμο κάνουν έξη παιδιά. Ο πέμπτος, ο Χρυσανθής νυμφεύεται τη Χρυσταλλού την αναγιωτή του μάντζιπα της Αρχιεπισκοπής και γεννούν τη Μέλπω και το Σταυράκη Χρυσάνθου.

Η Αγγελική
Η Αγγελική Αγαθαγγέλου παντρεύεται με το Σταυράκη και κάνουν τρεις γιους και τρεις κόρες. Αναφορά στα παιδιά και τις οικογένειες τους.

Μέρος Κ’ – Η Συνέχεια

Η Συνέχεια
Ο Γλαύκος Γεωργιάδης και Άλκηστης Χρυσάνθου παντρεύονται και κάνουν δυο παιδιά, την Αγγέλικα-Χριστιάνα και το Δημοσθένη-Σταύρο. Η οικογένεια μεγαλώνει και γίνεται ακόμη πιο συνδεδεμένη.